~Menu tuk arini...huhuhu...smlm g tesco nampak jantung pisang RM1.89 sen...huhu...so beli jerk...nk try wat kerabu jantung pisang...xpernah wat selame hidup 25 tahun nie...skg baru tergedik nak cube...so pe lg google resepi...tp MaMa wat nie plik cikit...x ikut resepi pun sbnrnyer...org len gune kerisik...MaMa gune santan...org len gune udang kering...MaMa gune isi ikan n pati ikan bilis jenama MAGGI tuh..sbbnyer dlm fridge nie xde kerisik, udang kering segala bagai tuh..bunga kantan pun xde...ni dipanggil menu tangkap muat...haha..main belasah taruk jer...tp rase2 not bad...sedap gaks...haha...puji masakan sendri nampak...pape pun kene tunggu incik PaPa test dulu baru tau LULUS ke tidak...
BAHAN2 KERABU JANTUNG PISANG :
~ Jantung pisang (rebus + hiris halus)
~ Santan
~ Cili api (hiris halus)
~ Isi ikan (MaMa gune ikn kembung sbb 2 jer yg de :D )
~ Bawang merah (hiris halus)
~ Pati ikan bilis Maggi
~ Garam, gula n serbuk perasa cikit
CARA2 MEMBUATNYER :
~ Gaul jantung pisang yg siap dihiris dengan bawang merah n cili api...biarkan jap
~ Dalam periuk lain...didihkan santan...masukkan isi ikan n pati ikan bilis...pas mendidih masuk plk garam, gula n serbuk perasa...biasenyer org len buat gaul jer kesemua bahan2 nie...tp MaMa didihkan sbb x nk bg santan tu basi...so nampak la berkuah cikit drpd kering kontang jer kn...hehe...
** dah siap...ready to serve **
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
x hidang pom lg...masih dlm periuk... : D
0 comments:
Post a Comment